Werkboot voor werken op het water

Moet je werkzaamheden of misschien wel een inspectie uitvoeren op het water? Dan heb je echt een werkboot nodig, waarmee je dit goed kunt aanpakken. Je hebt natuurlijk verschillende soorten werkboten en je moet kijken naar een passende boot die aansluit op de werkzaamheden. Zo zijn er diverse werkboten beschikbaar en deze hebben veel uiteenlopende toepassingen die je kunt toevoegen aan de boot. Het grootste verschil is dat je voor sommige werkboten een schipper nodig hebt met een vaarbewijs. Sommige werkboten hebben dit niet nodig en hier moet je goed naar kijken. Maar welke werkboten zijn er en welke heb je nodig voor welke werkzaamheden? In dit artikel gaan we daar meer over vertellen, zodat je daar achter komt!

RIB werkboot

Een van de werkboten die uitermate goed werkt op het water is de RIB werkboot. Het is de ideale werkboot voor het doen van inspecties vanaf het water. Personen en materialen vervoeren met de RIB werkboot? Eenvoudig, simpel en veilig kun je dit doen, hierbij zijn er ook meerdere veiligheidsmiddelen aan boord. Nu zal je misschien wel denken, waar moet ik een inspectie uitvoeren? Het kan natuurlijk zijn dat je een binnenvaartschip hebt en er iets aan de romp van het schip mis is. Met de RIB werkboot kun je dit snel een eenvoudig controleren en kom je erachter wat er mis is. Ook voor het vervangen van werkploegen aan boord kan dit product ideaal zijn. De RIB heeft een lengte van 5 tot 10 meter en kan goed tegen een stootje, hierbij kun je ook kiezen voor een technische optie zoals een dieptemeter.

Aluminium werkboot

Moet je kleine werkzaamheden doen aan bijvoorbeeld een laaghangende brug? Dan is de aluminium boot de beste keuze die je kunt maken. Ze zijn snel en wendbaar en kunnen natuurlijk ook tegen een stootje. Daarnaast kun je met deze boot eenvoudig in ondiep water varen en kun je snelheden bereiken van 20 km/h. Het voordeel aan de aluminium werkboot is dat je deze zonder vaarbewijs mag gebruiken. Daarom is de aluminium werkboot ideaal voor werkzaamheden in een sloot, maar ook zeker in een jachthaven kun je hem perfect gebruiken.

Klein vaarbewijs 1

Wil je een boot huren of kopen, maar kun je hem helemaal niet gebruiken omdat je geen vaarbewijs hebt? Dan is het van belang dat je een klein vaarbewijs 1 haalt. Voor maar € 10,80 kun je een vaarbewijs halen, maar zitten hier wel bepaalde eisen aan verbonden. Zo moet je ten eerste het theorie-examen KVB1 halen en leer je hier alles over de vaarregels. Met het klein vaarbewijs 1 kun je varen in rivieren, kanalen en meren. Daarnaast mag er ook gevaren worden op de Gouwzee. Het voordeel aan het behalen van een klein vaarbewijs is dat deze voor altijd geldig is. Hij wordt alleen ongeldig gemaakt mocht je een medische beperking krijgen, hierdoor wordt hij tijdelijk geldig. Het theorie-examen en het klein vaarbewijs kun je allebei eenvoudig aanvragen via het CBR.