Wat kan je precies verwachten van een lijstenmaker?

Wanneer je een schilderij koopt of wanneer je bijvoorbeeld een mooie foto van jezelf en je gezin wil integreren in je interieur zal je daarvoor meer dan waarschijnlijk een prachtige lijst willen uitzoeken of laten maken. Je zou er in principe voor kunnen kiezen om deze werken ook gewoon zo in je interieur te implementeren, maar in de praktijk blijkt dat veelal niet helemaal naar wens te zijn. Dit omdat het werk in kwestie op die manier toch een beetje “body” mist. Wanneer jij ook graag een lijst zou willen kopen of nog beter, op maat zou willen laten maken, kan je daarvoor terecht bij een zogenaamde lijstenmaker. Benieuwd naar wat hij of zij nu precies voor je kan betekenen? Dan moet je vooral even de informatie doornemen die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.

Kan je bij een lijstenmaker standaard lijsten kopen?

Een eerste belangrijke vraag die in de praktijk vaak wordt gesteld heeft te maken met het feit of je bij een lijstenmaker ook gewoon standaard lijsten kan kopen of niet. De naam van deze vakman laat immers vermoeden dat dit niet kan. Veel mensen gaan er dan ook stiekem vanuit dat ze bij hem of haar alleen maar terecht kunnen voor maatwerk lijsten. Dat is echter helemaal niet correct. Voor alle lijstenmakers geldt namelijk in de praktijk dat ze ook altijd een bepaald standaard aanbod hebben. Dit niet in het minst omdat lang niet iedereen evenveel te besteden heeft voor de gewenste lijsten. 

De manier hoe dat standaard aanbod tot stand is gekomen wil in de praktijk echter wel eens verschillen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat lijstenmakers daarvoor samenwerken met één of meerdere merken van lijsten, maar bestaat de kans ook dat ze de lijsten zelf hebben gemaakt in enkele standaard formaten. In het laatste geval resulteert dit doorgaans in een (nog) scherper prijskaartje. Dit uiteraard omdat ze van begin tot eind de lijsten zelf hebben geproduceerd. Er is dus geen tussenpartij die ook nog een stukje van de koek moet hebben. 

Het spreekt voor zich dat hoe uitgebreid het standaard aanbod van een lijstenmaker is in de praktijk uiteraard wel sterk afhankelijk kan zijn van de partij in kwestie. 

Een bijzondere lijst laten maken bij een lijstenmaker

Bovenstaande informatie heeft dus duidelijk gemaakt dat je bij een lijstenmaker aan het juiste adres kan zijn voor het kopen van een standaard, voordelige lijst. Dit gezegd hebbende spreekt het natuurlijk  voor zich dat je bij deze vakman ook een mooie lijst kan laten maken geheel op maat van je wensen. voordat deze vakman hiermee aan de slag gaat zal hij uiteraard van jou moeten horen over welke wensen je precies beschikt. Dit betekent concreet dat je zal moeten aangeven:

  • Of je een voorkeur hebt voor een bepaalde stijl;
  • Naar welk soort materiaal je voorkeur uitgaat; 
  • Of de lijst voorzien moet zijn van glas of niet; 

Naast bovenstaande biedt het laten maken van een maatwerk lijst je nog een extra voordeel. Het is namelijk uiteraard ook zo dat je het formaat volledig zelf kan bepalen. Vroeger hadden het merendeel van de werken op de markt min of meer hetzelfde formaat. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. De keuze voor een standaard lijst is daardoor niet altijd mogelijk. Een maatwerk exemplaar laten maken door een lijstenmaker behoort dan weer wel tot de mogelijkheden.