Wat is een stapelaar elektrisch en waar gebruik je het voor?

In een warehouse of een loods vind je doorgaans verschillende machines waarmee zowel inkomende als uitgaande goederen mee worden verwerkt. Denk aan pompwagens, heftrucks, reachtrucks en stapelaars. Een stapelaar elektrisch is feitelijk een ideale combinatie van een heftruck en een pompwagen. Je kunt pallets optillen, verplaatsen en laten zakken, maar de stapelaar kan nog meer dan dat! Je kunt pallets namelijk ook in de lucht optillen en op grotere hoogtes weer neerzetten. Ideaal als je dus bijvoorbeeld met hoge stellingen werkt! In onze blog zoomen we dan ook dieper in op elektrische stapelaars.

Hoe werkt een stapelaar elektrisch?

Een stapelaar elektrisch werkt eenvoudig! Je hebt bedieningsknoppen in het handvat waarmee je pallets kunt optillen en neerzetten en waarmee je de machine in beweging brengt. Je hoeft jezelf dus nagenoeg niet in te spannen om je werk te kunnen doen. Een groot voordeel is dat je pallets hoog kunt optillen en bijvoorbeeld in hoge stellingen kunt plaatsen. Een nadeel aan het verhaal is dat je voor het bedienen van een stapelaar elektrisch wel gecertificeerd moet zijn. Vrijwel iedereen mag een pompwagen gebruiken en bedienen, maar bij machines, zoals de stapelaar moet je in het bezit zijn van een certificaat. Dat geldt overigens ook als je een heftruck of een reachtruck wilt bedienen.

De hefhoogte en het draagvermogen

Er zijn verschillende soorten stapelaars verkrijgbaar en de verschillen zitten in de accucapaciteit en de hefhoogte. Een stapelaar kan van bijna 2 meter tot wel 5 meter pallets heffen. Daarnaast hebben ze ook een hefvermogen van tussen de 1200 en 1600 kilogram. De batterijen zijn lithium-ion-batterijen of gel-batterijen waarbij de gelbatterijen duurzamer zijn en ook langer meegaan. Heb je een stapelaar nodig die je tijdens een intensieve werkdag kunt blijven gebruiken? Kies dan voor een stapelaar elektrisch met een grote accucapaciteit of die je ook tussentijds kunt snel laden. Dan kun je vaak na een kwartier tot een half uur laden weer urenlang gebruik maken van de stapelaar.

Wat is handiger? Reachtruck of stapelaar elektrisch?

Een reachtruck is vrijwel dezelfde machine als de stapelaar, maar een reachtruck heeft doorgaans meer vermogen en rijdt op diesel of LPG. Of ze zijn uitgerust met een minder duurzame lood zuur-accu. Wil je milieuvriendelijk werken? Dan is de stapelaar elektrisch een betere keuze terwijl ze net zo wendbaar als een reachtruck zijn. Voor extreme hoogtes boven de 5 meter biedt een reachtruck wel uitkomst. Een stapelaar heeft in de regel een maximale hefhoogte van 5 meter. Dat is voor een gemiddeld warehouse ruim voldoende, maar grotere warehouses en pakhuizen hebben soms wel stellingen die wel 10 meter hoog zijn. Denk maar eens aan de gigantische stellingen die in het magazijn van de Ikea staan. Hier zie je ook regelmatig reachtrucks rondrijden.

Een groot voordeel van de stapelaar is dat deze wendbaarder zijn dan reachtrucks. Vooral in krappe warehouses en loodsen is het handiger om met een stapelaar te werken. De draaicirkel is een stuk kleiner en je kunt toch verticaal werken. Daarnaast kun je een stapelaar ook als elektrische pompwagen gebruiken. Dat enorm handig is als je snel en efficiënt wilt werken.