In een woning kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten folies. Eén van de folies waar je gebruik van kan maken is de zogenaamde dampopen folie. Het betreft hier een folie welke vocht de mogelijkheid geeft om te verdampen naar buiten toe. Deze werking zorgt ervoor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen wordt namelijk de constructie, maar ook het isolatiemateriaal beschermd tegen condens. Voor een folie met een dampopen karakter geldt dat ze waterdicht of waterkerend is waardoor het water van buitenaf een halt kan worden toegeroepen. Ben jij ook van plan om gebruik te gaan maken van dit type folie, maar wil je daar graag eerst nog even wat meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen zeker en vast interessant.
Wat maakt het gebruik van een dampopen folie zo interessant?
Er zijn verschillende redenen die we kunnen aanhalen waarom het de moeite waard kan zijn om het gebruik van een dampopen folie te overwegen. Voor dit type folie geldt in ieder geval dat ze toegepast dient te worden aan de koude kant. Ze bevindt zich bovendien ergens tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal in. Voor een dampopen folie geldt dat ze het voor vocht mogelijk maakt om zich vanuit de constructie evenals het isolatiemateriaal een weg naar buiten te banen. Deze waterkerende functie zorgt ervoor dat niet alleen het isolatiemateriaal, maar ook de constructie ten volle beschermd kan worden tegen vervelende zaken zoals bijvoorbeeld houtrot evenals beschimmeling van het materiaal.
Hoe wordt een dampopen folie in de praktijk toegepast?
Wanneer we het gebruik van een dampopen folie in de praktijk van naderbij gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze in het bijzonder wordt toegepast in bijvoorbeeld daken en gevels. Voor dampopen folies geldt dat ze toegepast worden aan de koude kant. Bij een dak bevindt het materiaal zich enerzijds tussen de dakbedekking en anderzijds tussen het isolatiemateriaal in. Wanneer de folie wordt aangebracht in de gevel van een gebouw is het zo dat er een luchtspouw dient te worden voorzien van zo’n 20mm welke zich moet bevinden tussen de folie en de buitenmuur.
Van cruciaal belang om rekening mee te houden is dat de regelgeving voor het gebruik van bepaalde bouwfolie sterk werd aangepast door de invoering van het bouwbesluit van het jaar 2011. Deze heeft ervoor gezorgd dat er meer dan ooit goed moet worden toegezien op het type folie waar gebruik van wordt gemaakt. Voor dampopen folie geldt bijvoorbeeld dat ze niet microgeperforeerd mag zijn. Is dat wel het geval? Dan moet er rekening mee worden gehouden dat dit zal resulteren in een beperkte waterdichtheid van de folie. Bovendien zal je ook tot de vaststelling komen dat zowel de constructie als het isolatiemateriaal niet optimaal beschermd kunnen worden tegen vocht en water.
Onderschat het belang van deze folie niet!
We staan er vaak niet bij stil omdat de impact ervan slechts na verloop van tijd duidelijk wordt, maar een vochtig binnenklimaat is allesbehalve gezond en goed voor je woning. Wil jij er met zekerheid voor kunnen zorgen dat condens of vocht geen impact kan hebben op jouw huis? Dan is het zeker van belang om het gebruik van dampopen folie van Meuwissen Gerritsen te overwegen.